Szolárium pláza webshop
Sószobaépítés
Szolárium gépek
Szolárium csövek
Szolárium szervíz
Címlap
Kapcsolat
Tovább

Szolárium & Wellness

Weboldalunk ezen szekciójában mindent megtudhat, ami a szoláriumozással kapcsolatos. Érdekli, mi az UV-A, vagy UV-B? Kíváncsi a szolárium gépek működésére? Netán érdekli, milyen jótékony, illetve káros hatásai lehetnek a szoláriumozásnak? Böngéssze végig a szolárium-tudástárunkat.

A Csontritkulás (osteoporosis) megakadályozása

A csontritkulásos betegség kockázata 40 éves kor felett fokozódik. Napjainkban több millió állampolgár szenved ettől a kortól, amely törékennyé teszi csontjainkat, és komoly fájdalmat okoz. A betegség a fiatalokat is érinti, az első lépést az osteoporosis ellen a lehető legkorábban kell megtenni.
Az idő múlásával a csontszerkezet degenerálódni kezdd, ez a csontok instabilitásához vezethet, ezáltal pedig növeli a csonttörések kockázatát.
A csontrendszernek szüksége van:

  • D-vitaminra és kalciumban gazdag étrendre
  • Folyamatos napfényre a D3 vitamin képzéséhez
  • Elegendő testmozgásra

A csontok főként kalciumból állnak, csontvázunk kb. 1kg kalciumot tartalmaz. Ezért fontos a folyamatos kalcium-utánpótlás a csontok építéséhez. A kalcium felszívódása a csontszövetek által csakis D3-vitamin segítségével történhet. A rendszeres besugárzás további D3-vitamin képzéssel segíti szervezetünket. Orvosi konzultációt követően a csontritkulásos betegeknek fokozatos adagolással javasolt a szoláriumozás.

Gyerekek és fiatalok számára káros-e a szolárium?

Általános szabályként leszögezhetjük, hogy az I. bőrtípusba tartozóknak és a gyerekeknek nem ajánlott a szoláriumozás. A gyerekek bőrének UV fény érzékenysége még nem megfelelően fejlett, ezért a serdülőkor előtt nem ajánlatos elkezdeni a szoláriumozást, és ezt követően is csak akkor, ha átfogó és szakszerű felvilágosítást kaptak. Mi 18 évnél fiatalabbaknak egyáltalán nem ajánljuk a szolárium használatát.

Hogyan szoláriumozzak helyesen?

A helyes szoláriumozás mértéktartó lépésekben történik; a legjobb módszer napozási tervhez tartani magunkat. Ismerni kell bőrtípusunkat, és nem szabad túllépni az ajánlott barnulási időt és dózist. Különböző intézmények (mint pl. a Bundesgesundheitsamt a német szövetségi egészségügyi központ) 48 órás szünetek betartását javasolják az egyes kezelések között. Mivel a bőrpír vagy leégés csak 6-24 órával később jelentkezik, a 24 órán belül történő kétszeri szoláriumozás nem kívánatos bőrpír kialakulásához vezethet. Általában már 8-10 szolárium kezeléssel már tökéletes eredmény érhető el.